image_intro_alt

Coraz droższe bilety na coraz mniej punktualne pociągi. „Apelujemy do premiera o wycofanie się z podwyżek i powrót do starych cen”

- Jeżeli chcemy walczyć z inflacją, to musimy dbać o to, aby były jak najniższe ceny autobusów czy pociągów. Apelujemy do premiera o wycofanie się z podwyżek i powrót do starych cen biletów PKP – oświadczył poseł Maciej Gdula, podczas konferencji prasowej tuż po podróży pociągiem z Warszawy do Krakowa. - Jechałem dzisiaj na tę konferencję z Warszawy i pociąg Intercity miał godzinne opóźnienie. Jest tak, że ludzie muszą płacić coraz więcej za bilety, podwyżki sięgają 20 procent, ale muszą też dłużej w tych pociągach siedzieć. Kiedy rząd mówi, że walczy z inflacją to tak naprawdę walczy z pasażerami PKP. Są trzy rzeczy kluczowe dla gospodarstw domowych: ceny żywności, ceny ciepła oraz ceny transportu, a kiedy one rosną, to poziom życia się obniża – relacjonował.

Transport zbiorowy obniża inflację

- Transport zbiorowy, kolej to jest coś co obniża inflację, ponieważ obniża popyt na paliwa. Jeżeli chcemy walczyć z inflacją, to musimy dbać o to, aby były jak najniższe ceny autobusów czy pociągów – podkreślił.

Budżet państwa wypłaca co roku PKP Intercity dużą dotację, pomimo tego podróżni muszą płacić coraz więcej za bilety. - Jest to sytuacja absurdalna. Apelujemy do premiera o wycofanie się z podwyżek i powrót do starych cen. To jest absolutne minimum tego co można zrobić. Niemcy płacą 49 euro za roczny bilet za transport publiczny i regionalne pociągi, my za te pieniądze możemy najwyżej raz pojechać pociągiem z Warszawy do Krakowa – stwierdził poseł.

- Ludzie w dobie kryzysu bardzo uważnie liczą swoje budżety. Podwyżki nie dotkną tylko połączeń Intercity, ale również TLK co stanowi blisko 90 procent odbywanych podróży, które zdrożeją o 11,8 procenta. A właśnie to są te podróże codzienne do pracy, do lekarza, do szkoły, aby załatwić sprawy urzędowe – mówiła posłanka Daria Gosek-Popiołek

Taniej jest latać samolotem niż jeździć pociągiem

Od kilku dni na wielu trasach taniej jest latać samolotem niż jeździć pociągiem. Właśnie weszły w życie podwyżki przejazdów obsługiwanych przez PKP Intercity. Niektóre połączenia zdrożały o ponad 100 procent, a średni wzrost ceny wynosi średnio 20 procent. Lewica przedstawiła jasny plan jak można uniknąć podwyżek cen biletów kolejowych, Ministerstwo Infrastruktury, które nadzoruję tę spółkę Skarbu Państwa, udaje, że nic nie może.

Jak rząd może obniżyć ceny biletów? Propozycje Lewicy:

• 0% VAT na bilety - z początkiem tego roku zrobiła to Finlandia i tam pasażerowie mogą już kupować taniej bilety i planować swoje podróże. Czemu takiego rozwiązania nie wprowadzić u nas? Ten mechanizm rząd wykorzystuje w przypadku innych produktów i usług. Dlaczego więc nie wprowadzić tej stawki na bilety kolejowe?
  • Zmniejszenie opłaty za dostęp do infrastruktury - każdy podróżny w cenie swojego biletu płaci za dostęp do torów. W Europie, żeby ratować i wesprzeć transport kolejowy w czasie pandemii, albo zrezygnowano całkowicie z tej opłaty albo obniżono ją o połowę. W latach 2018-2021 przewoźnicy kolejowi zapłacili o 1 mld zł więcej do budżetu państwa, od przewoźników, którzy korzystają z dróg.
  • Zawieszenie obowiązywania tzw. opłaty mocowej dla podmiotów działających na rynku kolejowym. Zlikwidowanie opłaty mocowej na energię elektryczną wykorzystywaną na potrzeby pasażerskiego transportu kolejowego jest możliwe także w świetle unijnych przepisów.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!